• Súťaž mladých zdravotníkov
          • Súťaž mladých zdravotníkov

          • Dňa 8.6.2023 sa 2 družstvá po 5. žiakoch /3.roč. - 7.roč./ z našej školy  zúčastnili na  Okresnej súťaže v prvej pomoci. Súťaž bola zrealizovaná v Cirkevnej spojenej škole A. Radlinského v Dolnom Kubíne.  Do súťaže sa zapojilo 28 oddielov z celej Oravy. Po úvodnom príhovore riaditeľky Červeného kríža  a zložení sľubu profesionálnych záchranárov i súťažiacich, začal modelový boj o prežitie.

            Žiaci absolvovali preverovanie vedomostí v dvoch oblastiach:

            1. písomnej časti, ktorá obsahovala, históriu červeného kríža, všeobecné vedomosti záchranára.

            2.praktickej časti, kde  žiaci mali pripravené  modelové situácie. Poverení rozhodcovia: lekári a záchranári hodnotili pripravenosť žiakov ako vedia podať prvú pomoc, či vedia využiť teoretické poznatky a prepojiť ich s praxou pri záchrane ľudského života, napr: po páde zo stromu, otvorenej zlomenine, krvácaniu pri autonehode, straty vedomia...  

            Všetci zúčastnení boli rozdelení do 1. kategórie: 3. – 4. roč.

                                                                      2. kategórie:5. – 9. roč.

                                                                      3. kategórie: stredné školy

            Vedomosti aj zručnosti všetkých zúčastnených, boli na vysokej úrovni a drobné chybičky, hneď po modelovej záchrane pacienta na mieste vyhodnotili a opravili ochotní rozhodcovia.

            Naši žiaci boli na spomínanej súťaži prvýkrát, napriek tomu súťaž bola pre nich inšpiratívna a obohacujúca. S nadšením sa tešia o rok a my im držíme palce.

            Mgr. D.Karetková, Mgr.V.Zoššáková

        • Martin - výlet 1. a 4. ročník
          • Martin - výlet 1. a 4. ročník

          • V stredu 24. mája  2023 deti prvého a štvrtého ročníka s radosťou  kráčali ku škole, lebo bol pred nimi deň, na ktorý netrpezlivo čakali počas celého školského roka: školský výlet. Odštartovali sme okolo ôsmej ráno a namierili sme si to tento krát na Turiec do Martina.

            Prvou zastávkou nášho výletu bola: návšteva mestskej časti Priekopa, kde sa nachádza jediné hasičské múzeum. Prehliadka múzea pozostáva z expozície konských a ručných striekačiek, expozície motorových striekačiek, oddelenia výzbroje a výstroje, zbierky medzinárodných uniforiem a dvoch expozícií hasičských automobilov. Expozície sa nachádzajú v troch rôznych budovách v rámci areálu SIM. Dobrovoľné hasičské zbory patria medzi najstaršie záujmové organizácie v Slovenskej republike. Základnými vlastnosťami jej členov je nezištná obetavosť, nadšenie a oddanosť často - krát odovzdávaná z generácie na generáciu.

            Druhou zastávkou nášho výletu bolo: Múzeum slovenskej dediny Martin. Tento skanzen patrí k najmladším na Slovensku. Verejnosti bol sprístupnený v roku 1985 a v súčasnosti ho tvorí 25 objektov. Dominantou expozície je zrubový gréckokatolícky kostolík, zasvätený sv. Michalovi archanjelovi. Ďalej sme si pozreli zrubové obytné domy, ktoré boli postavené na začiatku a v prvej tretine 20. storočia. Tieto domčeky boli z rôznych regiónov, my sme navštívili Oravu, Liptov. Svoje zastúpenie tu mali dediny: Bobrov, Jasenová, Vyšný Kubín... Expozícia bola obohatená  a spestrená pútavým výkladom, teplým slnečným  prostredím prírody. Múzeum dokonca disponuje živými hospodárskymi zvieratami. V niektorých objektoch sa ešte stále usporadúvajú svadby, jarmoky. Na pohľad staré múry sú stále vyhľadávaným miestom nielen turistov a milovníkov histórie ale aj filmárov, kde   natáčajú neopakovateľné filmy a rozprávky, napr. Perimbaba.

             Ďakujeme triednym učiteľkám B.Solárovej, D. Havrilovej za prípravu školského výletu.

        • Máš o koliesko viac?
          • Máš o koliesko viac?

          • Prvá školská vedomostná súťaž zameraná na všeobecné vedomosti s názvom: "Máš o koliesko viac?" bola pre nás niečo nové a výzvou pre žiakov prvého i druhého stupňa. Všetci žiaci sa zúčastnili triednych kôl a najbystrejší z nich postúpili do školského kola, ktoré bolo špeciálne pripravené zvlášť pre mladších žiakov ale i pre starších. Po napínavom súboji hláv sme našli žiaka, ktorý má o koliesko viac na 1. stupni a tým je Jakub Bulvasňák zo 4.A triedy. Napätie panovalo aj na 2. stupni a v tesnom bodovom skóre zvíťazil Lukáš Zelník z 5.A triedy. Súťaž mala veľký úspech, žiaci vytvorili úžasnú atmosféru ako vo vedomostných súťažiach v televízii. Dozvedeli sme sa veľa nových vedomostí a tešíme sa znova o rok. 

            Pripravili: D. Karetková a K. Hojová

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Tak ako nebol osud našej planéty ľahostajný americkému senátorovi Gaylordovi Nelsonovi, otcovi Dňa Zeme, nie je ľahostajný ani nám, žiakom a učiteľom zo ZŠ s MŠ Oravský Podzámok. Tohtoročný Deň Zeme sme odštartovali aktivitou o uhlíkovej stope, kde sme si prehľbili naše vedomosti o aktivitách, ktoré sú pre ňu škodlivé a naopak, čo môžeme ešte urobiť, aby sme prispeli k jej ozdraveniu. Na prednáške Ing. Mariána Habláka z CHKO Horná Orava sme sa dozvedeli zaujímavé informácie o ochrane prírody v našom regióne. Aktivity sme zavŕšili upratovaním a skrášlením areálu školy a našej obce. Vyzbierali sme niekoľko desiatok vriec odpadu. Je to síce iba malá kvapka v mori ekologických aktivít, ale veľmi významná.

            Mgr. A. Kubicová

        • Noc s Andersenom
          • Noc s Andersenom

          • Naša škola žila aj v noci 31. 3. 2023. Žiaci 2. - 5. ročníka tu prežili Noc s Andersenom. Bola to noc, na ktorú sme sa nesmierne všetci tešili a poriadne sme si ju aj užili. Hlavnou témou bol príbeh O škaredom káčatku, ktorý deti skladali, tvorili jeho osnovu, dokonca aj ilustrovali jednotlivé časti príbehu. Počas tejto noci žiaci hľadali v tme schované rozprávky, skladali ich z cestovín a dokonca sa premenili na živé rozprávkové pexeso. Nočnou pátračkou a rozprávkou sme si unavení ľahli spať, no nie každému sa podarilo zaspať. :) 

            Máme radosť, že sa nám podarilo akciu uskutočniť a že nocovačka v škole s Andersenom mala takú super atmosféru.

            Mgr. S. Šlachtová

        • Vianočná akadémia
          • Vianočná akadémia

          •  Pozrieť TU: Vianočná akadémia 2022

            Vianoce sú časom, kedy sa všetci na chvíľu zastavíme, stretneme sa v kruhu najbližších, pripomenieme si tradície, uvaríme si dobré jedlo, zaspomíname na staré časy a spríjemníme atmosféru vianočnými koledami. Každoročnou tradíciou našej školy je Vianočná akadémia, kedy sa brány našej školy otvoria pre rodičov, starých rodičov a priateľov školy. Naši žiaci sa na toto slávnostné stretnutie usilovne pripravovali od zapálenia prvej sviečky na adventnom venci prípravou vianočného programu, nácvikom vianočných kolied, piesní a vinšov, pečením a zdobením medovníkov, výrobou vianočných dekorácií.  

            V piatok 16.12. na škole zavládla pravá vianočná atmosféra, od rána rozvoniavala kapustnica, medovníky a čerstvo upečené oblátky. Rodičia si po programe  mohli zakúpiť vianočné ozdoby na Vianočných trhoch, svojím hlasom určiť víťaza o Najlepšiu vianočnú klobásu a ochutnať tradičnú kapustnicu. 

            Veríme, že tento deň, na ktorý sme tak netrpezlivo čakali, symbolicky vniesol čaro ducha Vianoc do sŕdc a príbytkov všetkých zúčastnených. 

          • Projekt "Vianoce"

          • V rámci európskeho projektu eTwinning naši žiaci vytvorili elektronickú knihu o stolovaní počas Vianoc v jednotlivých partnerských štátoch so zaujímavými receptami z týchto krajín. Dozviete sa, že v Portugalsku jedia na Vianoce aj chobotnicu, v Litve varia makové mlieko, v Poľsku jedia špeciálny cviklový boršč a v Rumunsku balia mleté mäso do kyslých listov kapusty. Prajeme príjemné listovanie!

            Otvoriť TU: https://issuu.com/bratka791/docs/christmas_recipes_1_

        • Vieme podať prvú pomoc - 2. ročník
          • Vieme podať prvú pomoc - 2. ročník

          • Druháci sa na hodinách prvouky postupne učia ako poskytnúť prvú pomoc pri krvácaní, zlomeninách, KPR, ale aj o spôsoboch transportu zraneného človeka. Pri hre na „doktorov“ či „záchranárov“ sa učia vnímať krehkosť ľudského tela a mnohokrát až na praktických ukážkach pochopia, že človek nemá 7 životov ako v počítačovej  hre. Ďakujeme dievčatám z krúžku prvej pomoci za skvelé modelové situácie.

            Mgr. S. Šlachtová, Mgr. D. Karetková

        • Ukáž svoj talent
          • Ukáž svoj talent

          • Dnešný deň sa niesol v duchu talentov. A to, že ich je v našej škole neúrekom dnes dokázali žiaci vo veľkom štýle. V súťaži "Ukáž svoj talent" nás čakala veľmi pestrá paleta vystúpení. Žiaci predviedli famózne čísla, videli sme kúzla, riešenie hlavolamov, perfektné tanečné vystúpenie, hrali na hudobných nástrojoch, spievali, nechýbalo číslo so psíkom, ...

            Žiaden súťažiaci neodišiel naprázdno, no vyhrať mohol len jeden. Rozhodovanie bolo nesmierne ťažké a naozaj veľmi tesné. Z výhry, ktorú nám do súťaže venovala SKI Park Kubínska hoľa sa napokon tešilo husľové duo, Martinka Kováčiková a Emka Jančiarová.

            O záverečné prekvapenie sa postarali aquabelly v podaní pani učiteliek so svojim trénerom.

            Ďakujeme za skvelý zážitok !!!

            Mgr. D. Karetková

          • Medzinárodný projekt: Vianoce

          • Charakteristika projektu:

            Každý vzdelávací proces obohatený o zapojenie viacerých zmyslov je pre každého veľmi príjemným, 

            zábavným a viac zapamätateľným. Práve preto sa v tomto projekte budeme snažiť predstaviť 

            Vianoce našim kamarátom cez viacero zmyslov a to cez:

            chuť – vytvorením e-knihy receptov,

            sluch – nahrávkou koledy,

            čuch – spoločný slovný mrak vôní Vianoc

            zrak – prehliadka vianočnej výzdoby školy

            hmat – výroba vianočnej ozdoby

            Do projektu sú zapojení žiaci tretieho ročníka.

            Ciele projektu

            ·         Zvýšenie povedomia žiakov o kultúrnych pokladoch okolitého sveta

            ·         Spoznávanie vianočných tradícií iných štátov

            ·         Zlepšenie prezentačných schopností a kritického myslenia

            ·         Podnietiť samostatnosť a iniciatívu detí vo vzdelávacom procese

            ·         Rozšírenie zručností pri práci s jednoduchými IKT nástrojmi

            ·         Získať pozitívne skúsenosti zo spolupráce medzi kolegami z iných krajín EÚ

            Na projekte s nami spolupracujú žiaci a učitelia z Portugalska, Litvy, Poľska a Rumunska. 

            Tretiaci vytvorili na hodine INF svojich avatarov, ktorých premenili na skladačku puzzle, 

            doplnili informácie o sebe v anglickom jazyku a takouto formou sa predstavili zahraničným kamarátom.

            Vyznačili sme aj našu školu na mape Európy a nakukli sme za bránu iných škôl.

            https://padlet.com/katkahojova/cjve5m4p338oiyel

            Čaká ich tvorenie elektronickej kuchárskej knihy s receptami od všetkých partnerských škôl, výroba ozdôb, 

            natáčanie koledy a veľa iných aktivít vo vianočnom období. Tešíme sa z nových možností :)

            Mgr. K. Hojová

        • Rubikova kocka a jej využitie v matematike
          • Rubikova kocka a jej využitie v matematike

          • Najpopulárnejším hlavolamom posledných niekoľko desiatok rokov je bezpochyby rubikova kocka.

            Ide o mechanický hlavolam, ktorý v roku 1974 vynašiel maďarský profesor, sochár a architekt Erno Rubik. Tí najlepší bojujú na rôznych turnajoch  a farebnú kocku dokážu zložiť za pár sekúnd.

            Týmto fenoménom sa vo svojom voľnom čase zaoberá a zabáva žiak našej školy. Skladaním rubikovej kocky je fascinovaný držiteľ a víťaz matematickej olympiády Peter Minarech, žiak 7. ročníka.  V stredu 26.10. prezentoval v 3. - 4. ročníku rubikove kocky, ich skladanie a vysvetlenie algoritmov, s ktorými pracuje a darí sa mu skladať kocky i láme svoje osobné rekordy. Peter žiakom prezentoval 10 tipov rubikových kociek, ktoré mali rôzne mená, sfarbenie i počet dielikov. Čím väčší počet dielikov, tým je zloženie kocky náročnejšie a vyžaduje si dlhší čas na zloženie do pôvodného stavu.

            Pre zaujímavosť rubikova kocka má: 6 strán,8 rohov a12 hrán.

            Nový poznatok bol pre žiakov, ktorí doma  skúšajú zložiť rubikovu kocku, že z akéhokoľvek stavu možno  kocku zložiť iba 20 pohybmi.  Prezentácia bola zážitková. Sústredenosť a koncentrácia sa dala miestami krájať.  Žiaci si vyskúšali rôzne kocky a pokúšali sa ich zložiť. Peter im vysvetľoval spôsob a matematické algoritmy, s ktorým pracuje a taktiež ponúkol žiakom tip, kde sa ďalej inšpirovať v skladaní i kúpe rubikovej kocky, podľa stupňa náročnosti.

            Cieľom prezentácie bolo sprostredkovať inú formu vnímania matematiky a v niekom podporiť skrytý  talent.Petrovi ďakujeme za zaujímavé sprostredkovanie prezentácie a držíme mu palce k novému osobnému, či slovenskému rekordu v skladaní rubikovej kocky.

            Zodpovedná: V.Zoššáková

        • Deň jablka
          • Deň jablka

          • Žiaci 1. a 2. stupňa v našej škole si medzinárodný deň jablka pripomenuli v piatok 21.10. 2022. Jablko si určite zaslúži našu pozornosť, lebo ide o najzdravšie ovocie pestované na Slovensku. Žiaci zo Školského parlamentu s pani učiteľkami pripravili pre žiakov ukážku zdravých pochutín z jablka, napr: koláče, záviny, šťavy, šaláty... Cieľom akcie bolo žiakom prostredníctvom praktickej ochutnávky a diskusie  pripomenúť blahodárne účinky spomínaného ovocia, opätovné zakomponovanie jablka do jedálnička ako prevencia obezity i upevnenie zdravého životného štýlu. Žiaci sa dozvedeli nové obohacujúce poznatky o jablku:

            - názov jablko sa spomína už v knihe kníh odkiaľ pochádza preklad, jablko - malus: zlý,

            - jablko je plod jablone: malvice,

            - uhasí smäd i hlad,

            - existuje niekoľko x druhov,

            - jablko obsahuje nespočetné množstvo vitamínov, antioxidanty, minerály, stopové prvky,

            - jablko je nápomocné  pri rôznych ochoreniach, tráviacich ťažkostiach, dietach, pôstoch,

            - neobsahuje žiaden tuk atď.

            Do školskej akcie sa pridali aj žiaci v školskom klube, kde pod vedením pani vychovávateliek pripravili aktivity, ktoré úzko súviseli s chutným jablkom. Žiaci ochotne a s nadšením krájali jablká, sušili jablká v elektrickej sušičke, pripravovali si jablkové pečiatky a na koniec sa pohostili na vlastnoručne pripraveným ovocným šalátom z jabĺk.

            Zodpovedná: V.Zoššáková, M.Vraňáková, I.Brňáková a žiaci školského parlamentu.

          • Oravský mikrofón

          • „Oravský mikrofón“  je vážený, pre všetkých tých, ktorí sa neboja postaviť  sa na javisko pred mikrofón. Je  to určená súťaž mladých moderátorov. Po dvadsiaty krát  sa uskutočnila  20. októbra v Mestskom kultúrnom stredisku v Tvrdošíne – Medvedzí. Súťaž bola vypísaná pre vekové kategórie 11-14, 15-18 a 19-25 rokov. Výkony súťažiacich hodnotila porota zložená z televíznych a rozhlasových moderátorov RTVS a tí najlepší okrem účasti na celoštátnej súťaži budú mať možnosť moderovať aj významné oravské i celoštátne podujatia.

            Našu školu Oravský Podzámok na tejto súťaži reprezentovali dve odvážne a smelé žiačky 7. ročníka, ktoré boli zaradené do 1. kategórie od : 11-14 rokov. Súťažiacimi boli:  Laura Ďaďová, Ráchel Hojová. Žiačky mali pripravené články zo spravodajstva, reklamy, vlastnej relácie. Popasovali sa s úlohami a zažili aj riadnu dávku adrenalínu, trémy. Zvládli to na výbornú. Už teraz im patrí náš obdiv a touto cestou im ďakujeme,  za ich smelosť a odvahu i zviditeľnenie našej školy v Oravskom Podzámku. Účastníkom boli odovzdané ďakovné listiny  a ocenenia. Veľmi  nás prekvapila žiačka Ráchel Hojová  z našej školy, ktorá  dostala ocenenie predsedu poroty, čo bol pre samotnú Ráchel  obrovský pozitívny šok a prekvapenie zároveň.

            Tejto súťaže sa radi zúčastníme aj na budúci školský rok a kvality našich moderátoriek  zúročí škola v školskom rozhlase, kde budú žiačky sprevádzať mnohé podujatia.

            Mgr. V. Zoššáková

        • Listy pre našu Zem
          • Listy pre našu Zem

          • Žiaci 3.A triedy napísali list a to nie len tak hocikomu, ale rovno našej planéte Zem. V listoch jej poďakovali za krásu, ktorú tu máme a môžeme obdivovať i požívať. Spomenuli si však aj na znečisťovanie a problémy s tým súvisiace. 

            Keďže nechceme zaťažovať životné prostredie, pokúsili sme sa vytvoriť našu prvú e-knihu. Sú to riadky čistých a úprimných sŕdc detí, ktoré vnímajú svoje okolie. 

            Prajeme príjemné čítanie!

            https://issuu.com/katka.hojova/docs/listy_pre_na_u_zem

        • Návšteva ekosystému Zázrivá
          • Návšteva ekosystému Zázrivá

          • Žiaci ZŠ s MŠ Oravský Podzámok sa zúčastnili mimoriadnej akcie, ktorú zažili v Záchrannej stanici Zázrivá, vo štvrok 6.10.2022. Pri vstupnej bráne žiakov čakal usmiaty spoluzakladateľ jedinej záchrannej stanice na Slovensku stanice  milovník prírody, ochranár, človek s veľkým srdcom v jednej osobe: Metod Macek. Žiaca sa pri vstupe oboznámili s bohatým programom rozdeleným na 2 časti: 1. prezentácia dokumentárneho filmu, 2.pútavá návšteva ekostanice . Celý vstup mal svoje  presné pravidlami, ktoré spočívali v pokojných a nehlučných presunoch ohľaduplné k zvieracím pacientom.

            Záchranná stanica v Zázrivej je zariadenie, ktoré slúži na záchranu zranených, slabých alebo  inak indisponovaných živočíchov, najmä vtákov, z celého Slovenska..Funguje neuveriteľných 20 rokov od svojho otvorenia. Záchranná stanica pre voľne žijúce živočíchy funguje v Zázrivej už od roku 2001. Má teda bohaté skúsenosti s rehabilitáciou najrozmanitejších druhov. Počas svojej existencie bolo do stanice prijatých vyše 2000 živočíchov . V areáli ekozáhrady žiaci mohli vidieť rôzne druhy rastlín, drevín, mokradné jazierko, vtáčie búdky, napájačky a plochy pre hmyz a plazy.

            Ekocentrum v Zázrivej sa zaoberá prípravou a vedením ekovýchovných programov určených žiakom a študentom všetkých typov škôl, od materských až po vysoké, a taktiež organizovaným skupinám verejnosti. Súčasťou záchrannej stanice a ekocentra je aj ekozáhrada a približne 2 km dlhý náučný chodník, kde na siedmych tabuliach sú spracované témy o záchrannej stanici, o živočíchoch a rastlinách regiónu, o obci Zázrivá a Národnom parku Malá Fatra. Ako spresňuje zakladateľ stanice Metod Macek: „Najčastejšie sú u nás vtáky, a to predovšetkým sokoly myšiare a myšiaky, zo sov sú to myšiarky ušaté a sovy lesné, potom, samozrejme, orly skalné, na ktoré sa špecializujeme, ale aj bociany či labute. Nasledujú cicavce, z nich najmä ježkovia, plchy či veveričky, potom obojživelníky a plazy. Mali sme tu už viac ako 14 vydier,  jednu rysicu, dvoch vlkov a  deväť medveďov.“Ošetrovanie a starostlivosť o tieto živočíchy si vyžaduje náležitú pozornosť, skúsenosti, ale aj vybavenie. Živočích je po prijatí do stanice vyšetrený, v prípade operačného zákroku operovaný, a je umiestnený podľa okolností do samostatnej voliéry, alebo ak okolnosti dovolia spoločne s iným živočíchom vhodného druhu. Zvieratá, ktoré boli umiestnené v stanici  sa dokumentovali a v spolupráci s televíznu stanicou  a ďalšími nadšencami prírody sa podarilo pútavým spôsobom pripraviť dokumentárny film „šanca prežiť. Tento Film bol pustený aj našim žiakom, aby si vedeli predstaviť čoho všetkého sa týka starostlivosť o zranené zvieratá a čo všetko zahŕňa dobrovoľná práca.

            Odchádzali sme s hlbokými dojmami  a neopakovateľnými zážitkami nad prácou Metoda Maceka, ktorý nás inšpiroval pre ďalšie kroky.  Ponúkli sme jeho stanici spoluprácu a výťažky snažení žiakov budú venované jeho dobrovoľníckej práci a záchrane zvierat.

            Zodpovedná: V. Zoššáková, B.Solárová

        • Tradície našich predkov: tlačenie kapusty
          • Tradície našich predkov: tlačenie kapusty

          • Naši predkovia koncom septembra až koncom novembra nakladali  kapusty do sudov, aby mali cez tuhú a dlhú zimu vitamíny a neumreli hladov. Kapusta patrila v ľudovej strave medzi najrozšírenejšie jedlá a dodnes sa pestuje na celom Slovensku. Tlačenie kapusty v dávnej dobe bola výsadou žien.

            Základná škola v O. Podzámku si  spestrila jesenné pondelkové  popoludnie v školskej knižnici neobyčajnou aktivitou. Tradíciu uchovania našich predkov  zažili žiaci 1.stupňa našej školy pri praktickej ukážky tlačenia kapusty dňa 3.10 2022.  Pod vedením I. Brňákovej, V.Zoššákovej si učiteľky obliekli folklórne kroje  a spievajúc začali akciu tlačenia kapusty do ktorej pozvali aj ostatných žiakov a ich učiteľov. Žiaci mali možnosť sa na chvíľu preniesť do histórie aj vďaka odbornému výkladu pani z Oravského hradu, pani. Beňušovej ktorá im v skratke porozprávala i prostredníctvom prezentácie pripomenula ako to bolo kedysi, keď žili naši starí rodičia a ich rodičia. Po teoretickom výklade pracovného postupu práce tlačenia kapusty nastala praktická časť, na ktorú sa všetci veľmi tešili.

            Na svoje si prišli aj chuťové poháriky i mlsné jazýčky vďaka ochote ostatných zamestnancov školy, napr: pani vychovávateľka Martinka, ktorá aj so svojou mamičkou ukuchtili lysníky a pripravili čerstvý kapustový šalát. So záujmom sa k nim pridali šikovné pani kuchárky, ktoré pripravili pre žiakov  kapustové halušky so slaninkou. 

            Po zaujímavom výklade a ochutnávkach jedál z kapusty sme pristúpili k samotnému tlačeniu. Pripravenú kapustu, sme  najprv narezali na starodávnych nožoch a priamo sme ju vkladali aj s ostatnými neodeliteľnými a zdravými prímesami, napr: soľ, korenie, cesnak, cibuľa, hrozno, slivky, cvikla priamo do čistého hlineného súdka.  Žiaci si na nohy  navliekli igelitové vrecká a pekne dupkali v súdku pokiaľ kapusta nepustila šťavu, ktorú sme vyčrpkávali von. A ako hovorí staré slovenské porekadlo: BEZ ZELIA, NIET VESELIA“ .a my sme zelia aj veselia mali vďaka folkloristkám z okolia O. Podzámku , ktoré priali naše pozvanie do školy a spoločne sme spievali slovenské ľudové piesne.

            Už teraz sa tešíme ako si z tej našej školskej vykvasenej kapusty pripravíme v januári novoročnú kapustnicu. Z akcie sme odchádzali povzbudený so zmysluplnej činnosti, s obohacujúcimi stretnutiami so vzácnymi hosťami a piesňami v srdci i na perách.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili o neopakovateľnú akciu-tradíciu.

            I.Brňáková, V. Zoššáková

        • Divadelníci spod hradu v akcii
          • Divadelníci spod hradu v akcii

          • Pri príležitosti podujatia Oravské divadelné dni, ktoré sa konali 29. 9. 2022 v dome kultúry v Trstenej sa žiaci novo vzniknutého divadelného krúžku  ZŠ s MŠ Oravský Podzámok pod vedením p. učiteľky, V. Zoššákovej zúčastnili divadelnej prehliadky.

             So svojim súborom  divadelníci spod hradu, divákom zahrali  úsmevnú divadelnú inscenáciu: „Popoluška inak“

            Prehliadky sa zúčastnilo niekoľko súborov na špičkovej úrovni, ktoré sa prezentovali autorskými inscenáciami, spolu s tými, ktoré iba začínajú a spracovali adaptácie literárnych i filmových predlôh. Na deti z účinkujúcich divadelných súborov čakal bohatý program, ktorého súčasťou boli i tvorivé dielne.

            Divadelníci našej školy sa takejto prehliadky zúčastnili prvý krát. Odchádzali s novými dojmami, skúsenosťami, ktoré ich podnietia pre ďalšiu tvorivú činnosť v divadelnom krúžku.  Touto cestou ďakujeme vedeniu školy, rodičom i samotným usporiadateľom za to že, sme mohli byť súčasťou prehliadky.

            Žiaci 6.A a pani učiteľka, V.Zoššáková

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Oravský Podzámok 51, 027 41 Oravský Podzámok
      • 0918322865
      • RŠ + admin. 0915 784074, 0905 917722 MŠ 0948 577344 ŠJ 0948 875 909
      • 027 41 Oravský Podzámok 02741 Oravský Podzámok Slovakia
      • 37808818
      • www.zsopodzamok.edupage.sk
      • Mgr. Marián Gajdoš, rš Mgr. Jarmila Pavlová, zrš p. Dana Jančová, zrmš p. Ľubica Líšková, šj Mgr. Iveta Brňáková, ved. vychovávateľka Mgr. Anna Hudecová, kariérový poradca Mgr. Veronika Zoššáková, odborný pracovník
      • 1. stupeň: 88 2. stupeň: 99 Spolu: 187
    • Prihlásenie