• Bezpečne na prázdniny s Jozefom a Marekom
          • Bezpečne na prázdniny s Jozefom a Marekom

          • Predposledný  školský deň mali možnosť byť naši žiaci  2. stupňa účastníkmi besedy s názvom: Bezpečne na prázdniny. Beseda bola jedinečná hosťami: nevidiaci Marek Kubačka  z Dolného Kubína a  Jozef Matys z Dlhej nad Oravou, pre ktorého bola v mesiaci december  našou  školou v  O. Podzámku realizovaná charitatívna zbierka, nakoľko po skoku do bazéna ostal ochrnutý.

            Na besede sa deti dozvedeli ako funguje svet nevidiacich aj  vozičkárov. Zistili, že aj zdravotne znevýhodnení ľudia môžu viesť plnohodnotný život. Ich hendikep ich neodradil na ceste za cieľmi. Tvrdá práca, odhodlanosť disciplína a podpora blízkych je ich hnacou silou každodenného života.

            V závere sme sa presunuli na školský dvor, kde si žiaci názorne demonštrovali bezpečnostné opatrenia pri letných športoch.

            Pre nás všetkých bolo toto stretnutie inšpiratívne a obohacujúce.

        • Skvelá jar so "Stromom života"
          • Skvelá jar so "Stromom života"

          • Vďaka grantu, ktorý získala naša škola prostredníctvom Stromu života, sme realizovali dve vzdelávacie podujatia s environmentálnym charakterom. Žiaci tretieho ročníka putovali do Klina. Pozorovali krajinu a zloženie pôdy, čím dedukovali spôsob vzniku Klinského rašeliniska. S chuťou sa pustili do pracovnej činnosti, ktorá spočívala vo vyťahovaní a odstrihávaní náletov stromov. Touto činnosťou sme prispeli k ochrane rašeliniska pred zarastaním. Piataci nadviazali na tematické učivo o Vodnom spoločenstve a pozorovali vodné vtáctvo na Vtáčom ostrove na Oravskej priehrade. Pozorovanie prostredníctvom ďalekohľadov sa im veľmi páčilo, vtáctvo prelietalo v tesnej blízkosti lode, čo umožnilo kvalitné pozorovanie a umocnilo zážitok. Počas podujatia sme sa oboznámili so vzácnymi informáciami o hniezdení, spôsobe života vtáctva Oravskej priehrady. Súčasťou plavby bola krátka zastávka na Slanickom ostrove, kde sme mali možnosť pozorovať rastlinstvo charakteristické pre túto oblasť. Obe vzdelávacie podujatia boli obohatené o odborný výklad pracovníkmi z ŠOPSR.   

            (Mgr. K. Hojová, Mgr. D. Karetková)

        • Školská tržnica
          • Školská tržnica

          • Po minuloročnom úspechu projektu zameraného na finančnú gramotnosť sme aj tento rok prežili finančný týždeň. Žiaci 1. stupňa si vytvorili triedne banky, kde si otvorili vlastné účty, na ktoré si pripisovali svoje financie. Získať ich mohli za dochádzku, ale aj za vypracovanie zadaní. Po týždni si svoje našetrené peniaze  vybrali v bankomate a... "Hurá na tržnicu!" V sále kultúrneho domu bol poriadny ruch. Predávajúci propagovali svoj tovar, kupujúci zjednávali ceny, otvorená bola aj banka pre prípad potreby drobných mincí. Žiaci používali peniaze podobné reálnym bankovkám, len mince mali podobu fazule, čo bolo veľmi praktické. Naša tržnica bola veľmi pestrá: od koláčov, ovocných tyčiniek, cukríkov, cez hračky, skladačky, knihy, kartičky, bižutériu, oblečenie. Novinkou bol stánok so železiarskym tovarom ako skrutky, hmoždiny, podložky a matky. :) Nálada bola výborná. Po ukončení tržnice si žiaci svoju hotovosť vložili späť na svoj účet a v pondelok ráno sme sa stretli na aukcii. Tu bola iba možnosť platby kartou. Každý žiak mal svoju kartu a na nej hodnotu svojich úspor. Za túto hodnotu mohol nakupovať v aukcii. Tu na žiakov čakali hodnotné ceny, ktoré nám darovali učitelia i pán riaditeľ. Spätná väzba žiakov i učiteľov bola veľmi dobrá, čo nás teší a zároveň nám dáva radosť do plánovania ďalšieho ročníka Školskej tržnice.                                                            

            (Mgr. K. Hojová, Mgr. S. Šlachtová )

        • Súťaž mladých zdravotníkov
          • Súťaž mladých zdravotníkov

          • Dňa 8.6.2023 sa 2 družstvá po 5. žiakoch /3.roč. - 7.roč./ z našej školy  zúčastnili na  Okresnej súťaže v prvej pomoci. Súťaž bola zrealizovaná v Cirkevnej spojenej škole A. Radlinského v Dolnom Kubíne.  Do súťaže sa zapojilo 28 oddielov z celej Oravy. Po úvodnom príhovore riaditeľky Červeného kríža  a zložení sľubu profesionálnych záchranárov i súťažiacich, začal modelový boj o prežitie.

            Žiaci absolvovali preverovanie vedomostí v dvoch oblastiach:

            1. písomnej časti, ktorá obsahovala, históriu červeného kríža, všeobecné vedomosti záchranára.

            2.praktickej časti, kde  žiaci mali pripravené  modelové situácie. Poverení rozhodcovia: lekári a záchranári hodnotili pripravenosť žiakov ako vedia podať prvú pomoc, či vedia využiť teoretické poznatky a prepojiť ich s praxou pri záchrane ľudského života, napr: po páde zo stromu, otvorenej zlomenine, krvácaniu pri autonehode, straty vedomia...  

            Všetci zúčastnení boli rozdelení do 1. kategórie: 3. – 4. roč.

                                                                      2. kategórie:5. – 9. roč.

                                                                      3. kategórie: stredné školy

            Vedomosti aj zručnosti všetkých zúčastnených, boli na vysokej úrovni a drobné chybičky, hneď po modelovej záchrane pacienta na mieste vyhodnotili a opravili ochotní rozhodcovia.

            Naši žiaci boli na spomínanej súťaži prvýkrát, napriek tomu súťaž bola pre nich inšpiratívna a obohacujúca. S nadšením sa tešia o rok a my im držíme palce.

            Mgr. D.Karetková, Mgr.V.Zoššáková

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Oravský Podzámok 51, 027 41 Oravský Podzámok
        • 0918322865
        • RŠ + admin. 0915 784074, 0905 917722 MŠ 0948 577344 ŠJ 0948 875 909
        • 027 41 Oravský Podzámok 02741 Oravský Podzámok Slovakia
        • 37808818
        • www.zsopodzamok.edupage.sk
        • Mgr. Marián Gajdoš, rš Mgr. Jarmila Pavlová, zrš p. Dana Jančová, zrmš p. Ľubica Líšková, šj Mgr. Iveta Brňáková, ved. vychovávateľka Mgr. Anna Hudecová, kariérový poradca Mgr. Veronika Zoššáková, odborný pracovník
        • 1. stupeň: 88 2. stupeň: 99 Spolu: 187
      • Prihlásenie