• Platby za ŠKD

          • Vážení rodičia!
            Keďže škola prechádza na nový spôsob platby za ŠKD a MŠ, žiadame Vás, aby ste neposielali do 30.09.2022 úhrady. Dňa 01.10.2022 Vám budú zaslané pokyny k úhradám za ŠKD a MŠ.
            Vedenie školy

        • LEGO v ŠKD
          • LEGO v ŠKD

          • V stredu 1.6. 2022 žiaci školského klubu strávili v parku pred školou tvorivé popoludnie s LEGOM. K dispozícií bolo školské lego i  vlastne lego , ktoré si mohli žiaci doniesť do školského klubu po dohode s rodičmi. Počasie bolo priaznivé slnečné a chuť žiakov obrovská. 

            Žiaci tvorili jednotlivo i v skupinkách zaujímavé stavby z rôznej veľkosti lega a prezentovali svoje veľkolepé veľdiela. Netradičná aktivita sa žiakom  páčila. Každý žiak za svoju tvorivosť a originalitu dostal legový časopis, vhodný pre ďalšie inšpirácie. 

            Ďakujeme rodičom za možnosť priniesť si z domu vlastné lego a ukázať spolužiakom svoju šikovnosť a fantáziu. 

            Už teraz sa tešíme na ďalšie nové akcie. 

            Mgr. Zoššáková, Mgr. Vraňáková

        • Deň včelárstva
          • Deň včelárstva

          • 20. máj je Medzinárodný deň včelárstva. Na tento deň sme k nám do školy pozvali včelára z Oravského Podzámku pána Murína. Prialo nám aj počasie a tak beseda sa konla v školskom parku. Pán včelár deťom rozprával o význame chovu včiel, čo je to propolis, peľ, materská kašička, včelí vosk a ďalšie zaujímavé informácie o chove včiel. Podrobne im opísal prácu včelára počas celého kalendárneho roku. Na záver prednášky deti ochutnali lesný med. Dopoludnia deti s pani Zoššákovou varili sirup z púpav, ktorým mali ochutenú vodu na záver prednášky.

            Počas tvorivej dielne si deti vyrábali s pani Vavrečanovou EKO desiatové sáčky z včelieho medu. Na koniec si pochutnali na vafliach s medom. Domov deti odchádzali plné dojmov, zážitkov a nových poznatkov.

            Toto cestou ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii a priebehu tejto akcii.

            Mgr. Zoššáková

        • Finančná gramotnosť
          • Finančná gramotnosť

          • Finančná gramotnosť patrí k témam vzdelávania žiakov na základných i stredných školách. Rozhodli sme sa ju priblížiť našim žiakom prvého stupňa formou prepojenia s reálnym životom. A tak to všetko začalo: Každá trieda si vytvorila svoju banku a každý žiak si v nej otvoril účet. Počas týždňa si na svoj účet sporili peniaze za dochádzku do školy a za splnenie úloh tak, ako sa to deje aj v práci rodičov. Po týždni si žiaci vypočítali stav na účte, v utorok 24.5.2022 si vybrali z účtu hotovosť a vybrali sa na tržnicu.

            Tržnicu tvorili samotní žiaci, ktorí sa rozhodli byť predajcami. Ponúkali svoje hračky, výrobky, knihy, ale i koláčiky a iné maškrty, ktoré pripravili doma s rodičmi. Ostatní žiaci sa venovali nakupovaniu. Atmosféru tržnice si prišli vychutnať aj žiaci druhého stupňa, ktorí dostali možnosť zarobiť si zopár eur v ten deň na vyučovaní. Atmosféra bola výborná, plná vravy, zjednávania cien, akciových ponúk... Nechýbala ani zmenáreň pre prípad situácie, kedy chýbajú drobné mince.

            Finančný zostatok si žiaci znova vložili na svoj účet a tak si mohli porovnať stav financií. Vo štvrtok dostali platobnú kartu, na ktorej bol uvedený finančný stav, ktorý mali v banke a spolu sme prežili prvú aukciu v našej škole. Boli v nej knihy, tričká, sladkosti ale i knihy, šáločky a veci na tvorenie. Kto danú vec kúpil, platil kartou, na ktorej musela byť samozrejme dostatočná hotovosť. Atmosféra plná očakávania, zvyšovania ceny a radosti z dobrej kúpi bola úžasná.

            Na tejto realite sme sa naučili čo je banka, bankový účet a ako funguje bankomat. Poznáme už pojem zostatok na účte, platobná karta i to, že aj táto karta má nejaký limit. Vieme vysvetliť rozdiel medzi platbou v hotovosti a bez hotovosti. Prežili sme dva týždne vo finančnej realite a naozaj sme si to užili.

            Ďakujeme rodičom za ochotu a pomoc pri príprave detí na tržnicu a tiež všetkým, ktorí prispeli do aukcie.  Tešíme sa na ďalšiu spoločnú akciu.

            Mgr. Hojová, Mgr. Šlachtová

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Prečo sa oplatí zbierať papier? 

            Tento školský rok bol zber papiera sprevádzaný súťažou o lákavú cenu. Hlavná výhra pre triedny kolektív, ktorý nazbiera  najviac papiera bola atraktívna - "deň bez učenia". Predmetom zberu boli noviny, časopisy, letáky, knihy bez obalov. Naši žiaci ho každoročne nazbierajú niekoľko tisíc kg. Tento školský rok spoločnými silami nazbierali 2726 kg. Keďže jedna tona vytriedeného papiera zachráni 17 dospelých stromov, podarilo sa nám zachrániť 46 stromov. Najviac vyzbierali prváci a to 995 kg. 

            Výhercom srdečne gratulujeme a prajeme krásne počasie na opekačke, ktorú si nepochybne zaslúžia:)

            Mgr. Soňa Šlachtová

          • 2 % z vašich daní

          •  Podporte, prosím, aktivity OZ PODZÁMČOK darovaním 2% z Vašich daní. Získané finančné prostriedky budú použité na podporu vzdelávania, športového a kultúrneho vyžitia detí a občanov Oravského Podzámku.

            Občianske združenie PODZÁMČOK je oficiálne zaregistrovaný v zozname prijímateľov 2%, ktorý vedie Notárska komora SR.

            Postup krokov na poukázanie 2% pre zamestnancov, ktorí požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania.  

            1. Do 15.02.2022 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň.

            2. Potom požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane.

            3. Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.

            4. Sumu, ktorú chcete poukázať napíšte do Vyhlásenia.

            5. Obe tieto tlačivá, teda Vyhlásenie spolu s Potvrdením, doručte do 31.03.2022 (pokiaľ nemáte odklad) na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

            Fyzické osoby

            1. V daňovom priznaní vyplňte kolónky na poukázanie 2% (3%) z dane

            2. Vyplnené daňové priznanie doručte do 31.03.2022 na Váš daňový úrad

            Právnické osoby

            1. V daňovom priznaní vyplňte kolónky na poukázanie 1% (2%) z dane

            2. Vyplnené daňové priznanie doručte na Váš daňový úrad

            nove_dve_percenta_2021_(4).pdf

          • Návrat detí do škôl

          • ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE K NÁVRATU DO ŠKÔL

            Na základe zlepšujúcej sa pandemickej situácie postupujeme podľa avizovaných informácií a do škôl sa žiaci vrátia v termíne 10. januára 2022.

            Pre školy to znamená, že sa budú riadiť manuálom Školský semafor. Nájdete ho tu https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/.

            Rovnako ako v predchádzajúcom období sa školy plošne zatvárať nebudú. V prípade pozitivity žiaka môže príslušnú triedu uzatvoriť riaditeľ. Rozhodnutie o zatvorení celej školy v prípade nepriaznivej situácie však môže spraviť len regionálny hygienik, napríklad pokiaľ je na škole značná časť tried v karanténe či vysoký počet nakazených osôb.

            Výnimku z karantény majú v zmysle vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva plne očkované a prekonané osoby. To platí aj pre žiakov škôl, ktorí sa budú môcť po očkovaní alebo prekonaní aj naďalej prezenčne vzdelávať.

            Na školách budú zároveň podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva povinné rúška. Prekrytie horných dýchacích ciest nie je povinné pre deti v materskej škole, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov pri vzdelávaní takýchto žiakov. Celú vyhlášku si viete pozrieť tu https://www.minv.sk/.../vestnik_vlady_sr.../vyhlaska_262.pdf 

        • Pasovanie prvákov
          • Pasovanie prvákov

          • Krásnou tradíciou v našej škole sa stalo, že prváci svoj veľký deň neprežívajú len začiatkom septembra, ale rovnako slávnostný a významný je aj deň, kedy sa stanú súčasťou veľkého  kolektívu žiakov základnej školy.

            Deviataci, pod vedením triedneho učiteľa, si pre prvákov pripravili logické úlohy, ktoré riešili v triede, v telocvični si overili pohybovú zdatnosť a vonkajší areál školy poslúžil na úlohy zamerané na orientáciu. Úsilie prváčikov sa vyplatilo a našli hľadaný poklad.

            Po zložení „Sľubu prváka,“ v ktorom sa všetci  zaviazali zodpovedne plniť svoje povinnosti, múdro používať slová, pomáhať si a prejavovať odvahu aj trpezlivosť, mohli byť žiaci 1. A prijatí do „cechu školského.“ Postupne po jednom boli pasovaní rytierskym mečom. Aby na tento deň naši prváčikovia nezabudli, dostali Pasovací dektrét a nechýbala ani sladká torta, na ktorej si všetci pochutili.

            Veľa šťastia, úsmevov a úspechov v škole, milí prváci!

            Mgr. S. Šlachtová

        • Adoptuj si kravičku - projekt
          • Adoptuj si kravičku - projekt

          • Žiaci 1. stupňa v uplynulých dňoch zažili v rámci projektu Adoptuj kravičku dobrodružný deň. Prváci a tretiaci navštívili svoje kravičky na Poľnohospodárskom družstve vo Veličnej, druháci zavítali na Poľnohospodárske družstvo do Lokce. Počas exkurzie videli kravičky, mnoho uslintaných teliatok, ale aj dve malé mačičky, ktoré nás sprevádzali počas celej návštevy. Teliatka bývali v malých domčekoch so senom a slamou. Pracovníci družstva ochotne porozprávali o tom, ako to na družstve funguje, ako sa kŕmia a doja kravy, ako sa ďalej spracúva mlieko, a čo všetko zahŕňa starostlivosť o tieto poľnohospodárske zvieratá. Na záver si všetci pochutili na výborných syrových korbáčikoch.

            Do projektu Adoptuj kravičku sú zapojené všetky triedy 1. stupňa. Každá trieda si adoptovala svoju kravičku, ktorá žije na Slovensku. Prváci a tretiaci majú svoje kravičky z družstva  vo Veličnej, druháci z družstva v Lokci a štvrtáci majú kravičku v Zuberci. Tak ako starostlivosť o kravičku vyžaduje každodenné činnosti, aj deti sa o svoju starajú každý deň cez interaktívnu tabuľu formou hry. Skenujú EAN kódy z mliečnych výrobkov a tie si v zmenárni zamieňajú za dukáty. Tie následne použijú na nákup jedla, pitia a pomôcok na čistenie pre svoju kravičku. Každý mesiac vyplnia kvíz a splnia špeciálnu úlohu. Za toto všetko získavajú body a veríme, že na konci šk. roka aj niečo vyhráme.

             Cieľom projektu je podpora slovenského mliekarenského priemyslu, zvýšenie konzumácie mliečnych výrobkov u detí a uvedomenie si hodnoty práce ľudí, ktorý sa podieľajú na celom procese od mlieka k výrobku na našom stole. Tešíme sa, že žiakov práca v projekte veľmi baví a dúfame, že im to vydrží až do konca roka.

            Pripravili: S. Šlachtová, K. Hojová 

        • Charitatívny beh
          • Charitatívny beh

          • V sobotu 25. 9. 2021 sa konal  charitatívny beh Mary’s Meals Charity Run, ktorý je organizovaný na podporu projektu Mary’s Meals. Táto organizácia poskytuje jedlo v škole už pre viac ako 1,8 milióna detí žijúcich v extrémnej chudobe v 19 krajinách sveta s cieľom dostať ich do školy. Jedlo im varí a podáva vyše 80-tisíc miestnych dobrovoľníkov z tamojších komunít z lokálne vypestovaných surovín. 

            Na štart sa postavilo 103 účastníkov behu a spoločne sme vyzbierali 825 eur. Na zabezpečenie jedla a vzdelania pre 1 chudobné dieťa na celý rok je potrebná suma 18,30 eur. Podarilo sa nám teda zabezpečiť jedlo na celý rok pre 45 detí.

            Ďakujeme všetkým darcom, organizátorom i sponzorom za príjemné dopoludnie a za príklad pomoci núdznemu pre naše deti a mládež.

            “Ak nemôžeš nasýtiť sto ľudí, nasýť aspoň jedného” Matka Tereza

            Mgr. K. Hojová, Mgr. M. Gajdoš

        • Začiatok školského roku
          • Začiatok školského roku

          • Oznam
            Školský rok začína 2.9.2021 (štvrtok) o 8,00 hod slávnostným otvorení pred budovou školy a pokračovať bude v jednotlivých triedach s triednymi učiteľmi do 11,00 hod. Prevádzka v ŠKD bude do 16,00. hod.
            Prosíme žiakov, aby si nezabudli doniesť prezuvky a rúška.

            Obedy v ŠJ budú vydávané od piatka 3.9.2021 prihláseným stravníkom.
            Vedenie školy

        • Platba za ŠKD
          • Platba za ŠKD

          • Vážení rodičia!

            Od školského roku 2021/2022 prosíme uhrádzať poplatok (5€) za ŠKD na číslo účtu: SK89 0200 0000 0030 8691 6354. V informácii pre príjemcu uveďte meno žiaka - ŠKD. Platbu prosíme uhradiť najneskôr do 20. dňa v danom mesiaci. Platbu v hotovosti nebudeme akceptovať.

            Vedenie školy

        • Letná škola
          • Letná škola

          • Vážení rodičia!

            V dňoch od 16.08.2021 do 20.08.2021 bude na našej škole "Letná škola" pre žiakov 1. až 5. ročníka. Pedagogický dozor zabezpečia: p. Hojová, p. Hudecová, p. Vraňáková, p. Kaliský.

        • Návrat žiakov 8. a 9.ročníka
          • Návrat žiakov 8. a 9.ročníka

          • Vážení rodičia!
            Na základe Usmernenia MŠVVaŠ  "Návrat detí do škôl" Vám oznamujeme, že od 19.4.2021 obnovujeme prezenčné vyučovanie pre žiakov 8. a 9. ročníka.
            Organizácia vyučovania:
            - 1. a 2. týždeň: socializácia žiakov a utvrdzovanie vedomostí bez klasifikácie
            - 3. týždeň: postupný návrat do obvyklého režimu a rozvrhu.
            Vzhľadom na to, že sú naši žiaci viazaní na autobusové spoje, vyučovanie bude končiť o 13,10 hod. Obedy pre žiakov nahláste vedúcej ŠJ.
            Podmienkou pre návrat žiaka do školy je "Čestné vyhlásenie" (viď príloha), ktoré odovzdá triednemu učiteľovi a potvrdenie o absolvovaní AG negatívnemu testu žiaka, ktoré predloží k nahliadnutiu triednemu učiteľovi pri vstupe do školy.

            Testovanie žiakov:
            - test: Siemens Rapid, ktorý sa aplikuje na špičku nosa

            Odberné miesto č.1
            - Kultúrny dom ZŠ s MŠ Oravský Podzámok 51

            16.04.2021  16,00 hod – 19,30 hod

            Odberné miesto č.2

            - Oravský Podzámok m.č. Dolná Lehota 509

            16.04.2021  12,00 hod – 19,00 hod.

            V prípade zmien Vás budeme aktuálne informovať a zároveň Vás prosíme o zodpovedný prístup a pochopenie.
            S úctou
            Mgr. M. Gajdoš,rš 

            Cestne_vhlasenie_-_rodic_-_ziak.docx

        • 2% z dane
          • 2% z dane

          • Podporte, prosím, aktivity OZ PODZÁMČOK darovaním 2% z Vašich daní. Získané finančné prostriedky budú použité na podporu vzdelávania, športového a kultúrneho vyžitia detí a občanov Oravského Podzámku.

            Občianske združenie PODZÁMČOK je oficiálne zaregistrovaný v zozname prijímateľov 2%, ktorý vedie Notárska komora SR.

            Postup krokov na poukázanie 2% pre zamestnancov, ktorí požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania.

            1. Do 15.02.2021 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň.

            2. Potom požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane.

            3. Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.

            4. Sumu, ktorú chcete poukázať napíšte do Vyhlásenia.

            5. Obe tieto tlačivá, teda Vyhlásenie spolu s Potvrdením, doručte do 30.04.2021 (pokiaľ nemáte odklad) na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

            Fyzické osoby

            1. V daňovom priznaní vyplňte kolónky na poukázanie 2% (3%) z dane

            2. Vyplnené daňové priznanie doručte do 30.03.2021 na Váš daňový úrad

            Právnické osoby

            1. V daňovom priznaní vyplňte kolónky na poukázanie 1% (2%) z dane

            2. Vyplnené daňové priznanie doručte na Váš daňový úrad  

            dve percenta oz.pdf

            Potvrdenie o zaplateni dane edit.pdf

          • Ospravedlnenie žiaka

            • Ospravedlňovanie žiaka počas trvania mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19

            • Počas mimoriadnej situácie alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19, lehota podľa § 144 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z. z. je predĺžená z 3 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní na 5 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní. To znamená, že zákonný zástupca môže ospravedlniť žiaka na 5 vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) bez povinnosti predkladať potvrdenie vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast.

              Po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) zákonný zástupca žiaka predkladá písomné vyhlásenie o bezinfekčnosti (teda, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia).

          • Stravovanie v ŠJ

          • Vážení rodičia,

            s nariadením MŠ SR, ktoré je spojené so šírením ochorenia COVID-19, nepovoľuje rodičom vstup do školy. Preto prihlasovanie na stravu na nový školský rok 2020/2021 bude prebiehať nasledovne:

            telefonicky, na t.č. ŠJ 0940 584 615 alebo www.zsopodzamok.edupage org. v systéme školskej jedálne

            Prihlasovanie na stravu prebieha od 26.08.2020 - 01.09.2020.

            Dotácia na stravu vo výške 1,20 € je naďalej v platnosti.

            Obedy  2. septembra (prvý deň v škole) budú vydávané od 11.30 hod.

            Podrobnosti o odhlasovaní, platbách za stravu, prihláškach na stravovanie a ostatné informácie nájdete na webovej stránke školy v module školská jedáleň - oznamy ŠJ.

            Ľ. Líšková, vedúca ŠJ

        • Finančná gramotnosť - 1. stupeň
          • Finančná gramotnosť - 1. stupeň

          • V utorok 26.6.2020 sa v našej škole konala 1. TRŽNICA, ktorú pripravili pani učiteľky 1. stupňa. Ale nebolo to len tak! Žiaci sa na ňu pripravovali celý týždeň. Každá trieda si vytvorila banku a každý žiak v nej svoj účet, na ktorý si pripisovali "peniaze" podľa  ich snaženia. Videli tak prepojenie s reálnym životom a s finančným fungovaním ich rodín.

            Po týždni spočítali "peniaze" v banke na účtoch a následne si ich z účtov vyberali. Žiaci priniesli veci, ktoré doma nepotrebujú a môžu potešiť iných, označili ich cenovkami a naša 1. tržnica ožila.

            Cieľom tržnice bolo viesť deti ku kritickému a finančnému mysleniu, uvedomeniu si hodnoty práce a výkonu. V neposlednom rade sme pomohli životnému prostrediu, keď sme dokázali ponúknuť veci zdanlivo nepotrebné.

            Už teraz sa tešíme na 2. TRŽNICU, ktorú určite vylepšíme. Nechajte sa prekvapiť!

            Mgr. K. Hojová

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Oravský Podzámok 51, 027 41 Oravský Podzámok
      • 0918322865
      • RŠ + admin. 0915 784074, 0905 917722 MŠ 0948 577344 ŠJ 0948 875 909
      • 027 41 Oravský Podzámok 02741 Oravský Podzámok Slovakia
      • 37808818
      • www.zsopodzamok.edupage.sk
      • Mgr. Marián Gajdoš, rš Mgr. Jarmila Pavlová, zrš p. Dana Jančová, zrmš p. Ľubica Líšková, šj Mgr. Iveta Brňáková, ved. vychovávateľka Mgr. Anna Hudecová, kariérový poradca Mgr. Veronika Zoššáková, odborný pracovník
      • 1. stupeň: 88 2. stupeň: 99 Spolu: 187
    • Prihlásenie