• Easter edupage
          • Easter edupage

          •      Veľká noc ešte nezačala, ale my sme sa už 27.3. stretli na virtuálnej schôdzke s našimi kamarátmi so škótskeho Aviemore, aby sme sa porozprávali o veľkonočných zvykoch  a tradíciách. My sme si pre nich pripravili prezentáciu v angličtine o tom, ako sa trávila Veľká noc na Slovensku v minulosti a ako ju prežívame v súčasnosti a komentovanú ukážku, kde sme im ukázali neodmysliteľné súčasti Veľkej noci ako sú veľkonočné vajíčka a korbáče, nezabudli sme ani na dobové oblečenie – kroje, ktoré boli tiež súčasťou veľkonočnej oblievačky.

                 Naši kamaráti si pre nás pripravili plagát, kde spísali škótske veľkonočné tradície, a tak sme sa dozvedeli o gúľaní vajíčok. Kotúľanie vajíčok dolu trávnatými kopcami symbolizuje kameň, ktorý sa odvalil z Ježišovho hrobu. Vajíčko je uvarené na tvrdo a vyzdobené. Aj čokoládové vajíčka majú svoje miesto v ich veľkonočných tradíciách. Skoro ráno ich vo veľkonočný pondelok deti hľadajú v záhrade, kde ich predtým ukryli rodičia. Medzi obľúbené veľkonočné špeciality patria „ Hot Cross Buns “, sú to sladké rolky plnené hrozienkami a s krížom na povrchu ako symbolom Ježišovho ukrižovania.

                 Touto netradičnou hodinou angličtiny sme sa opäť dozvedeli niečo nové o kultúre a krajine našich škótskych kamarátov. Našu prezentáciu nájdete na školskom webe. Budeme radi, keď si ju pozriete a možno niektoré miesta aj spoznáte.

            PaeDr. A. Kubicová a žiaci 5. a 7. ročníka

            Žiacka prezentácia: Easter_in_Slovakia_presentation.pptx

        • Marec mesiac knihy
          • Marec mesiac knihy

          • Beseda o tajuplnom svete škriatkov na Orave.

            Slnečné marcové dopoludnie do školy v Oravskom Podzámku, prijala v rámci Marca mesiaca kníh pozvanie mladá  autorka Erika Vojteková. V čitárni žiakov 1. stupňa čakali tajuplný škriatkovia, ktorí vystupujú v novej knihe autorky: Tajuplný svet škriatkov na Orave. Škriatkovia sa prihovárajú čitateľovi   a prežívajú s ním neopakovateľné zážitky. Kniha sa zamerala na tajuplný svet histórie niektorých obci Dolnej i Hornej Oravy. Každý škriatok bol zástupcom jednej obce na Orave o ktorej píše autorka vo svojej knihe. Kniha je plná ľudovej múdrosti, slovesnosti, rastlín a zvierat žijúcich na Orave. Žiaci sa dozvedeli z úst škriatka  Racibora o pôvode názvu lyžiarskeho strediska Raciborie a mnoho ďalších aj pre nás učiteľky nových a obohacujúcich  informácii o Orave.

            Po krátkej ukážke z knihy, autorka pripravila pre jednotlivé ročníky tvorivú aktivitu. Mladší žiaci si tvorili záložky, starší žiaci mapu obcí na Orave, ktorú dotvárali škriatkami žijúcich v nich. Beseda sa ukončila spoločnou fotkou a venovaním knihy do každej triedy na 1. stupni.

            Žiakom bola ponúknutá ďalšia inšpiratívna možnosť ako využiť plnohodnotne čas strávený pri dobrej knihe. Ďakujeme pani učiteľkám za ich nadšenie a žiakom za priazeň.

            Mgr. V. Zoššáková

          • 2% z daní

          • DARUJTE NÁM 2 %  Z VAŠICH DANÍ

            Podporte, prosím, aktivity OZ PODZÁMČOK darovaním 2% alebo 3% z Vašich daní. Získané finančné prostriedky budú použité na podporu vzdelávania, športového a kultúrneho vyžitia detí a občanov Oravského Podzámku.

            Občianske združenie PODZÁMČOK je oficiálne zaregistrovaný v zozname prijímateľov 2%, ktorý vedie Notárska komora SR.

            Postup krokov na poukázanie 2% pre zamestnancov, ktorí požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania.

            1. Do 15.02.2024 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň.

            2. Potom požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane.

            3. Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% alebo 3 % z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.

            4. Sumu, ktorú chcete poukázať napíšte do Vyhlásenia.

            5. Obe tieto tlačivá, teda Vyhlásenie spolu s Potvrdením, doručte do 30.04.2024 (pokiaľ nemáte odklad) na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

            Fyzické osoby

            1. V daňovom priznaní vyplňte kolónky na poukázanie 2% (3%) z dane

            2. Vyplnené daňové priznanie doručte do 02.04.2024 na Váš daňový úrad

            Právnické osoby

            1. V daňovom priznaní vyplňte kolónky na poukázanie 2% (3%) z dane

            2. Vyplnené daňové priznanie doručte na Váš daňový úrad

            VYHLÁSENIE za_2023.pdf

        • Bricklandia - výstava lega
          • Bricklandia - výstava lega

          • Žiaci z Lego krúžku sa 23.2. 2024  vybrali počas jarných prázdnin s rodičmi  do hlavného mesta Bratislava. Nadšenci lega cestovali cez polovicu Slovenska na jedinečnú výstavu LEGA  - BRIKLANDIA  do Avionu Bratislava.

            Unikátna výstava bola výnimočná tým, že na jednom mieste bolo vyše 100 jedinečných veľkých stavieb z lega kociek, legová herňa, grafik stena, legové mozaiky, lego figuríny,  duplový bazén a 20 presklených vitrín. Topka bol 15m stôl plný originálnych legových stavieb, napríklad: Socha Slobody – 1m,  Titanic - 1m, Eifelova veža- 1,5m, Elektrické vlaky- Francúzske ulice, obrovské stavby zo STAR WARS, Luxusné Lego technik, Harry Potter v šikmej uličke - 7m, Lunaparky, Miniatúry svetových metropol a mnoho ďalších. Zrazu našim návštevníkom nebolo treba piť ani jesť a akoby zastal čas.  Strávený čas bol inšpiratívny, fantázia frčala na plné obrátky, žiaci nadviazali medzi sebou nové priateľstvá, rodičia si oddýchli od každodenných starostí a príjemne strávili čas so svojimi deťmi.

            V najlepšom bolo treba prestať. Po 6 hodinovom legovom ošiali  bol čas sa vrátiť do reality a ísť domov. Bol to MEGA výlet a tešíme sa niekedy nabudúce.

            Ďakujem všetkým priaznivcom lega a ich rodičom za úžasne strávený deň.

            Mgr. V. Zoššáková

          • Valentínska návšteva

          • Svätý Valentín je patrónom zaľúbených. Je však aj patrónom milujúcich rodičov, priateľov, jednoducho patrónom všetkých, ktorí sa majú radi.

            Na našej škole sa 14.2. uskutočnila akcia venovaná tomuto sviatku. Jej cieľom bolo venovať sa priateľskej láske, spolupráci, tolerancii a dôvere medzi sebou. Vážiť si priateľov a uvedomiť si, že priateľ je človek, ktorý vždy stojí pri mne, ktorý má ma rád a na ktorého sa môžem spoľahnúť.

            Žiaci mali možnosť počas celého týždňa vhadzovať SRDIEČKA - VALENTÍNKY do špeciálne vytvoreného košíka s názvom: „Valentínska pošta“.  Pozdravy boli venované spolužiakom, spolužiačkam, kamarátom, kamarátkam, pani učiteľkám, vlastne každému, kto je súčasťou našej školy. Podmienkou bolo, aby bol odkaz adresovaný pre konkrétnu osobu.

            Deň pred Valentínom žiačky 8.A roztriedili  pozdravy pre jednotlivé triedy a pani učiteľky.

            Milé želania dostali aj pán riaditeľ, pani zástupkyňa, pani učiteľky, pani kuchárky i pani upratovačky. Na Valentína veru nikto neodchádzal zo školy bez  srdiečka a úsmevu na tvári.

            Heslo nielen na Valentína:

            V Živote je len jediné šťastie a to MILOVAŤ a byť MILOVANÝ.“

          • Svetový deň bez mobilu

          •  

            6.2. 2024 si ZŠ  v Oravskom Podzámku pripomenula  Svetový deň bez mobilu celkom netradične: Deviatačky a ôsmačky  si pre 2. stupeň pripravili výstižnú dramatizáciou podstaty tohto dňa, lebo: Pre mnohých tento deň predstavuje „koniec sveta“. 

            Navodili klasickú atmosféru dnešnej doby s mobilom a ponúkli žiakom inú efektívnejšiu alternatívu využitia voľného času. Napríklad, pobytom v prírode, ale má to jedno dôležité pravidlo:

            TELEFÓN : Si nechajte  doma.

            Výzva:

            Viac pohybu-menej MOBILU.

            Držím vám palce.

        • Fašiangový sprievod
          • Fašiangový sprievod

          • Keď zima pomaly ustupuje a slnečné lúče začnú ohrievať zasneženú krajinu, nastupuje obdobie fašiangov, ktoré trvá od Troch Kráľov do Popolcovej stredy. Spomínané obdobie  je časom zábav, veselíc, maškarných bálov a plesov. V rámci zachovania tradícii našich predkov mali možnosť žiaci našej školy byť aktívnou súčasťou fašiangov. Usilovné pani kuchárky napiekli plné koše voňavých šišiek.  Žiaci sa spolu so svojimi pani učiteľkami obliekli do fašiangových masiek a za spevu muziky kráčal školský fašiangový sprievod ulicami Oravského Podzámku. Fašiangový sprievod nadšene vyhrával, ulicami zneli piesne, bola veselá nálada, žiaci radostne kývali autám, okoloidúci si mohli pochutnať na fašiangových šiškách a dokonca k fašiangovému blázneniu sa pridali aj teplé slnečné lúče slnka.

            Bol to vydarený deň, plný neopakovateľných zážitkov, humoru, smiechu, veselej nálady i dobrého jedla. Ďakujeme všetkým zúčastnením. Tešíme sa o rok.

            Mgr. V. Zoššáková

        • Aviemore Primary School Scotland – ZŠ s MŠ Oravský Podzámok Slovensko 
          • Aviemore Primary School Scotland – ZŠ s MŠ Oravský Podzámok Slovensko 

          • Po troch rokoch komunikácie sme nadviazali spoluprácu so Základnou školou v škótskom meste Aviemore. Od septembra si 30 žiakov 5. a 7. ročníka zlepšuje svoje komunikačné zručnosti v angličtine vzájomnou výmenou listov a v decembri sa nám podarilo vďaka videohovoru s kamarátmi zo Škótska aj uvidieť. Zažili sme netradičnú hodinu angličtiny, v ktorej sme sa navzájom zoznámili a prepojili spievaním vianočných kolied a piesní. Aktivitu sme nazvali Aviemore Primary School spieva vianočné piesne pre ZŠ Oravský Podzámok a ZŠ Oravský Podzámok spieva pre Aviemore Primary School. Úvodná pieseň zaznela v angličtine v podaní našich kamarátov, potom sme zaspievali slovenskú koledu a deti zo Škótska nám zahrali na flautu a husle. Na záver sme si spoločne zaspievali Jingle Bells, We Wish You a Merry Christmas a zaželali veselé Vianoce. Našich žiakov najviac zaujali modré školské uniformy, v ktorých trávia čas ich kamaráti počas vyučovania. Tešíme sa na zaujímavé aktivity aj v budúcom polroku. 

            PaedDr. A. Kubicová

        • Dobrovoľné zbierky
          • Dobrovoľné zbierky

          • Mikulášska zbierka sladkostí

            Úsmev ako dar“.

            Deň sv. Mikuláša je predzvesťou Vianoc.

            Deti si čistia čižmy, aby boli pripravené na príchod Mikuláša. Tešia sa a sú plné očakávania, aké sladkosti im prinesie. Tento rok sa naša škola opäť zapojila do Mikulášskej zbierky sladkostí organizovanej spoločnosťou priateľov detí z detských domovov: „Úsmev ako dar“, ktorá pripravuje mikulášsku zbierku pre deti z detských domovov a krízových stredísk Žilinského kraja. Deti tam dostanú sladké balíčky vytvorené z darovaných cukroviniek.

            Do zbierky sa zapojila aj naša škola v Oravskom Podzámku. V dňoch od 20.11. – 4.12.  mohli žiaci priniesť sladkosti a vložiť ich do veľkého  koša pri školských šatniach.

            Po ukončení akcie sa vyzbierané dobroty odovzdali dobrovoľníkovi pre Dolný Kubína Marekovi Hajasovi, ktorý ich odovzdal deťom v detských domovoch v Žilinskom kraji.

            Ďakujeme veľmi pekne všetkým darcom.

            Vaše sladké dobroty  potešia a určite vyčaria úsmev na tvárach mnohých deti, ktoré stratili to najcennejšie: RODINU.

             

            Krabice plné lásky!

            Aj tento školský rok sa škola v O. Podzámku zapojila do celoslovenskej charitatívnej zbierky. KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK.

            Krabice boli s láskou naplnené, starostlivo zabalené a už po druhý krát boli odovzdané do Domovu sociálnych služieb v Zázrivej. 

            Ďakujeme všetkým žiakom a rodičom

            za zapojenie do tejto krásnej celoslovenskej výzvy.

        • Vianočná akadémia
          • Vianočná akadémia

          • Predzvesťou Vianoc a vianočných prázdnin v našej škole sa už tradične stala vianočná akadémia, ktorá sa aj tento rok konala 15. decembra v spoločenskej sále ZŠ. Všetci prítomní mali možnosť sa na chvíľu zastaviť, zamyslieť sa nad pravým významom Vianoc a posolstve, ktoré v sebe tieto sviatky ukrývajú. V programe vystúpili žiaci prvého aj druhého stupňa pod vedením triednych učiteľov. Žiaci spievali vianočné piesne a koledy, hrali na hudobných nástrojoch, tancovali moderné tance. Vystúpenia boli rozmanité a  odmenené veľkým potleskom.

            Naša škola vychováva a podnecuje žiakov v zachovávaní tradícii našich predkov. Mnohí žiaci sa od malička venujú hre na ľudový nástroj a preto skĺzla myšlienka podnietiť ich vtom, čo robia - pre našu školu, rodiny, Slovensko. Na vianočnú akadémiu prijal pozvanie aj čestný hosť, Martin Repáň z Terchovej. V tomto mladom folkloristovi drieme obrovská pokora a sila ľudovej hudby, ktorá sa cez Martina pozitívne preniesla na žiakov, učiteľov i rodičov a v okamihu spievala celá škola.

            Prítomní zažili  podstatu Vianoc,

            ktorá je ukrytá v posolstve Boha, okamihoch šťastia z lásky k folklóru, konaní dobra

             a pokoja v srdci.

            Všetkým ďakujeme.

            Krásne Vianoce.

        • Martin na bielom koni
          • Martin na bielom koni

          • S menom Martin prichádza pani zima a podľa dávnych pranostík padá prvý sneh.

            V základne škole v Oravskom Podzámku si žiaci na 1. stupni pripravili pre žiakov krátke pásmo a symbolicky priblížili  významný skutok sv. Martina. V rozhlasovej relácii opísali krátky životopis sv. Martina. Venovali žiakom pár pranostík, zanôtili Svätomartinskú pieseň a dokonca dostali v priamom prenose rozhlasu odkaz od sv. Martina v šírení dobra. Po skončení rozhlasovej relácie sa žiaci celej školy pohostili sladkými Svätomartinskými orechovými podkovami.

            https://www.rodinka.sk/typo3temp/pics/6a783fd97c.jpg

            Akcia svoje vyvrcholenie zažila v ŠKD, kde divadelný krúžok pripravil pre žiakov dramatizáciu zo života sv. Martina.  Pani  vychovávateľky I. Brňáková, M. Vraňáková mali pre žiakov pripravenú tematickú tvorivú dielňu. Pod ich vedením žiaci s nadšením plnili úlohy. Zbierali symboly zo života sv. Martina. Dobrovoľne robili dobré skutky, delili sa, pomáhali si  a s úsmevom pribíjali klince na podkovy, vyrábali si štíty, meče, piekli sladké Svätomartinské rožky plnené makom.

            Hlavnou myšlienkou bolo žiakov pozvať do výzvy šírenia dobra a konania dobrých skutkov.

            Veríme, že myšlienka nezištného dobrého skutku sv. Martina žiakov podnietila a ďalej podnieti byť vzájomne na seba milšími a ochotnejšími si pomáhať v kruhu svojej triedy, školy, rodiny.

            p.I. Brňáková, M. Vraňáková, V. Zoššáková

            ​​​​​​​

        • Starí rodičia v škole
          • Starí rodičia v škole

          • Október je mesiac úcty k starším, preto tretiaci pozvali svojich starých rodičov na vyučovanie. Tí strávili so svojimi vnúčatami 2 vyučovacie hodiny. Spoločne sa učili vybrané slová aj matematiku. Počas prestávky si naši hostia so záujmom prezreli priestory školy, videli ako sa dnes žiaci učia a pospomínali na svoje školské časy. Boli veľmi príjemne prekvapení ako škola vyzerá, a čo všetko majú žiaci k dispozícii. Na záver ako poďakovanie si tretiaci pripravili krátky program. Veríme, že k nám zavítajú aj o rok.

            Mgr. Soňa Šlachtová

        • Charitatívna zbierka
          • Charitatívna zbierka

          • Trieda štvrtákov v súťaži o titul Trieda roka sa rozhodla zrealizovať svoj projekt v oblasti charita.Z množstva nápadov sa zhodli na zbierke pre dielo Mery´s Meals.

            Rozhodli sa vyrábať domčeky plnené levanduľou. Domčeky sú vyrobené zo zvyškov látky, vyzdobené detskou kresbou použitím fixiek na textil. Ich domček je originálny v tom, že z jednej strany je nápis Škola a z druhej Jedáleň. Takto spojili do domčeka obidva ciele diela Merys Meals. Hotové domčeky predávali žiaci doma a v škole. Cieľom bolo zabezpečiť jedlo a vzdelanie pre 15 žiakov, pretože aj našich štvrtákov je 15.Zbierka trvala tri týždne a vyzbierali 361 eur. Nadšenie v triede bolo úžasné, svoj cieľ dokonca prekonali! Pomáhať druhým je veľmi krásna činnosť, ktorá štvrtákov naplnila radosťou. Všetkým ju odporúčajú!

            Mgr. K. Hojová

             

        • Deň jazykov
          • Deň jazykov

          • Každoročne si v Európskej únii pripomíname 26. septembra Deň jazykov. Tento rok sme sa aj na našej škole pridali k sláveniu tohto dňa zaujímavými aktivitami. Prostredníctvom prezentácií, výstavy a ochutnávky špecialít sme precestovali krajiny blízke i vzdialené, ako napríklad Japonsko, Rusko, Poľsko, Španielsko a Francúzsko. Spomedzi prezentovaných krajín najviac zaujalo Japonsko a ochutnávka sushi. Poznávanie jazykov a kultúr nás nielen obohacuje, ale aj zbližuje a vedie k väčšiemu porozumeniu, ktoré je potrebné v dnešnom svete. 

            PaedDr. A. Kubicová, Mgr. A. Matisová

        • Deň folklóru
          • Deň folklóru

          • Dobrej myšlienke treba veriť do poslednej chvíle...

            A to sa potvrdilo v našej škole v Oravskom Podzámku, kde sa na moment zastavil čas a škola sa pomyselne preniesla do čias našich starých otcov a materí. V krásny slnečný jesenný deň 14.9.2023 sa uskutočnil 1. ročník folklórneho dňa. Škola ožila ľudovou piesňou, tancom, zvoncami, fujarami,  píšťalkami i praskaním biča.

            Ľudové piesne, patria k najstarším ľudovým prejavom. Človek si spieval pri práci, v radosti i žiali... takto vrúcne sa žiakom školy prihováral do školského rozhlasu víťaz súťaže: Zem Spieva - milovník folklóru Martin Repáň z Terchovej.

            Bolo to krásne oživenie tradícii našich predkov, ktoré sú v nás zakorenené a odovzdávajú sa z generácie na generáciu. Žiadna iná európska krajina nemá tak silné a rozmanité ľudové tradície ako slovenský folklór V tomto duchu prebiehal deň folklóru, do ktorého sa zapojila celá škola, ktorá bola zaodetá do kroja počas celého dňa.  Pre žiakov bola pripravená vo vestibule školy expozícia miestneho roľníka s tradičnými predmetmi,  ktoré slúžili na prácu na poli, okolo statku  i v chalupe.   Žiakom boli ponúknuté tradičné domáce výrobky, napr. bryndza, tvaroh, domáci koláč, chlieb, žintica, domáci šmalec s cibuľkou, slaninka, korbáče...

            Podujatie oživili aj hostia ako napr. pán. Otruba – zvonkár zo Zázrivej, pán Kott – fujarista a píštalkár z Oravského Podzámku, pani M. Žitňiaková- heligonkárka. Svojim vystúpením v škole umocnili zmysel a podstatu šírenia ľudovej hudby. Spoločne sme si zaspievali, zatancovali, niečo nové naučili, vyskúšali i  uvedomili si vďaku a  hrdosť za  poklady, ktoré nám boli odovzdané a je len na nás, aby nás chytili za srdce a našli pokračovateľov v súčasnosti.  

            Všetkým milovníkom folklóru ďakujeme za ich záujem a podporu.

            Mgr.Zoššáková,  Mgr.Brňáková

        • Projekt "Zdravá záhrada"
          • Projekt "Zdravá záhrada"

          • V areáli základnej školy nám vďaka Grantu z Nadácie KIA Motors Slovakia pribudla zdravá záhrada.
            S realizáciou projektu sa začalo už v máji predchádzajúceho školského roku. Spoločnými silami sme
            vybudovali priestor, kde môžu žiaci nie len pozorovať rast a vývin rastlín, ale sa aj podieľať pri ich
            pestovaní, starostlivosti, zbere a spracovaní, čím sa vzdelávanie prirodzene prepája s realitou.
            Záhradné stoly s lavicami poslúžia nielen pri učení, ale zároveň ponúkajú možnosť oddychu
            a príjemne strávených spoločných chvíľ s ochutnávkou dopestovaných plodín pri osviežujúcich
            nápojoch z našich bylín.

            Mgr. D. Karetková

        • Bezpečne na prázdniny s Jozefom a Marekom
          • Bezpečne na prázdniny s Jozefom a Marekom

          • Predposledný  školský deň mali možnosť byť naši žiaci  2. stupňa účastníkmi besedy s názvom: Bezpečne na prázdniny. Beseda bola jedinečná hosťami: nevidiaci Marek Kubačka  z Dolného Kubína a  Jozef Matys z Dlhej nad Oravou, pre ktorého bola v mesiaci december  našou  školou v  O. Podzámku realizovaná charitatívna zbierka, nakoľko po skoku do bazéna ostal ochrnutý.

            Na besede sa deti dozvedeli ako funguje svet nevidiacich aj  vozičkárov. Zistili, že aj zdravotne znevýhodnení ľudia môžu viesť plnohodnotný život. Ich hendikep ich neodradil na ceste za cieľmi. Tvrdá práca, odhodlanosť disciplína a podpora blízkych je ich hnacou silou každodenného života.

            V závere sme sa presunuli na školský dvor, kde si žiaci názorne demonštrovali bezpečnostné opatrenia pri letných športoch.

            Pre nás všetkých bolo toto stretnutie inšpiratívne a obohacujúce.

        • Skvelá jar so "Stromom života"
          • Skvelá jar so "Stromom života"

          • Vďaka grantu, ktorý získala naša škola prostredníctvom Stromu života, sme realizovali dve vzdelávacie podujatia s environmentálnym charakterom. Žiaci tretieho ročníka putovali do Klina. Pozorovali krajinu a zloženie pôdy, čím dedukovali spôsob vzniku Klinského rašeliniska. S chuťou sa pustili do pracovnej činnosti, ktorá spočívala vo vyťahovaní a odstrihávaní náletov stromov. Touto činnosťou sme prispeli k ochrane rašeliniska pred zarastaním. Piataci nadviazali na tematické učivo o Vodnom spoločenstve a pozorovali vodné vtáctvo na Vtáčom ostrove na Oravskej priehrade. Pozorovanie prostredníctvom ďalekohľadov sa im veľmi páčilo, vtáctvo prelietalo v tesnej blízkosti lode, čo umožnilo kvalitné pozorovanie a umocnilo zážitok. Počas podujatia sme sa oboznámili so vzácnymi informáciami o hniezdení, spôsobe života vtáctva Oravskej priehrady. Súčasťou plavby bola krátka zastávka na Slanickom ostrove, kde sme mali možnosť pozorovať rastlinstvo charakteristické pre túto oblasť. Obe vzdelávacie podujatia boli obohatené o odborný výklad pracovníkmi z ŠOPSR.   

            (Mgr. K. Hojová, Mgr. D. Karetková)

        • Školská tržnica
          • Školská tržnica

          • Po minuloročnom úspechu projektu zameraného na finančnú gramotnosť sme aj tento rok prežili finančný týždeň. Žiaci 1. stupňa si vytvorili triedne banky, kde si otvorili vlastné účty, na ktoré si pripisovali svoje financie. Získať ich mohli za dochádzku, ale aj za vypracovanie zadaní. Po týždni si svoje našetrené peniaze  vybrali v bankomate a... "Hurá na tržnicu!" V sále kultúrneho domu bol poriadny ruch. Predávajúci propagovali svoj tovar, kupujúci zjednávali ceny, otvorená bola aj banka pre prípad potreby drobných mincí. Žiaci používali peniaze podobné reálnym bankovkám, len mince mali podobu fazule, čo bolo veľmi praktické. Naša tržnica bola veľmi pestrá: od koláčov, ovocných tyčiniek, cukríkov, cez hračky, skladačky, knihy, kartičky, bižutériu, oblečenie. Novinkou bol stánok so železiarskym tovarom ako skrutky, hmoždiny, podložky a matky. :) Nálada bola výborná. Po ukončení tržnice si žiaci svoju hotovosť vložili späť na svoj účet a v pondelok ráno sme sa stretli na aukcii. Tu bola iba možnosť platby kartou. Každý žiak mal svoju kartu a na nej hodnotu svojich úspor. Za túto hodnotu mohol nakupovať v aukcii. Tu na žiakov čakali hodnotné ceny, ktoré nám darovali učitelia i pán riaditeľ. Spätná väzba žiakov i učiteľov bola veľmi dobrá, čo nás teší a zároveň nám dáva radosť do plánovania ďalšieho ročníka Školskej tržnice.                                                            

            (Mgr. K. Hojová, Mgr. S. Šlachtová )

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Oravský Podzámok 51, 027 41 Oravský Podzámok
      • 0918322865
      • RŠ + admin. 0915 784074, 0905 917722 MŠ 0948 577344 ŠJ 0948 875 909
      • 027 41 Oravský Podzámok 02741 Oravský Podzámok Slovakia
      • 37808818
      • www.zsopodzamok.edupage.sk
      • Mgr. Marián Gajdoš, rš Mgr. Jarmila Pavlová, zrš p. Dana Jančová, zrmš p. Ľubica Líšková, šj Mgr. Iveta Brňáková, ved. vychovávateľka Mgr. Anna Hudecová, kariérový poradca Mgr. Veronika Zoššáková, odborný pracovník
      • 1. stupeň: 88 2. stupeň: 99 Spolu: 187
    • Prihlásenie